Beursgenoteerde bedrijven zijn druk bezig met de rapportage van de cijfers over het derde kwartaal van dit jaar. Daarbij kijken beleggers ook met aandacht naar opmerkingen over de vooruitzichten voor het slot van 2023 en komende jaar, gelet op de economische onzekerheden.

Donderdag was het in Nederland de beurt aan onder meer chipbedrijf Besi en ingenieursbureau Arcadis en levensmiddelenconcern Unilever.

Op de beurs waren de reacties van beleggers op de cijfers gemengd. Het aandeel Unilever zakte met 3 procent, Besi won bijna 4 procent en het aandeel Arcadis bleef vrijwel onveranderd.

Unilever verhoogt prijzen opnieuw fors: onderliggende omzet groeit

Levensmiddelenconcern Unilever, bekend van merken als Axe, Dove en de Vegetarische Slager, heeft de prijzen in het derde kwartaal opnieuw verhoogd. Gemiddeld bedroeg de onderliggende prijsstijging 5,8 procent, terwijl de onderliggende verkoopvolumes met 0,6 procent daalden. Per saldo boekte Unilever hierdoor in het derde kwartaal een onderliggende omzetgroei van 5,2 procent.

De omzet van Unilever kwam in het derde kwartaal uit op 15,2 miljard euro. Vooral door negatieve valuta-effecten was dat 3,8 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

De multinational houdt vast aan de verwachting voor 2023 dat de onderliggende omzetgroei voor het hele jaar boven de 5 procent uitkomt en dat de operationele winstmarge licht verbetert.

Besi boekt fors lagere omzet, maar ziet lichte groei orders

Besi heeft in het derde kwartaal van dit jaar iets meer nieuwe orders ontvangen dan een jaar geleden. In de vorige twee kwartalen nam het aantal orders van de chiptoeleverancier nog flink af door de zwakke marktomstandigheden.

De totale orderontvangst bedroeg afgelopen kwartaal dik 127 miljoen euro. Dat is 1,6 procent meer dan vorig jaar en ruim 13 procent meer dan in het tweede kwartaal.

De ordergroei is volgens Besi onder meer te danken aan toepassingen in computers, waarmee de lagere vraag naar chips voor de autosector en industrie deels werden gecompenseerd.

De omzet daalde wel op jaarbasis met 27 procent tot ruim 123 miljoen euro. Ten opzichte van het tweede kwartaal namen de opbrengsten met bijna een kwart af. Maar dit was geen verrassing: Besi had vanwege de aanhoudend zwakke markt al gewaarschuwd voor een omzetdaling van 20 tot 30 procent in het derde kwartaal.

De nettowinst zakte met 39 procent tot 35 miljoen euro. In het tweede kwartaal werd nog een winst geboekt van bijna 53 miljoen euro.

Toch sprak topman Richard Blickman van solide kwartaalcijfers, waarbij het bedrijf zich op dit moment vooral richt op het vasthouden van de solide marges. In het afgelopen kwartaal steeg de brutomarge, een belangrijke maatstaf voor de winstgevendheid, met ruim 2 procentpunt tot 64,6 procent. Ten opzichte van het tweede kwartaal was wel sprake van een lichte afname.

Voor het vierde kwartaal verwacht Besi een omzetstijging van 15 tot 25 procent ten opzichte van het derde kwartaal. De brutomarge zal naar verwachting tussen de 62 procent en 64 procent uitkomen.

Besi is het derde Nederlandse chipfonds dat de boeken over het derde kwartaal heeft geopend. ASMI en ASML meldden juist dat ze het aantal orders zagen dalen.

Arcadis krijgt meer klussen voor grondsanering

Bedrijven en organisaties zien zich vaker genoodzaakt vervuild water en grond schoon te maken en daar profiteert ingenieurs- en adviesbureau Arcadis steeds meer van. De vraag naar advies over dit soort klussen is groot, meldt topman Alan Brookes bij de cijfers over het derde kwartaal. Dat droeg mede bij aan een hogere omzet en winstgevendheid.

Onder milieusanering, zoals de schoonmaak van vervuild water of grond heet, vallen onder andere de adviezen van Arcadis over het verwijderen van PFAS. Die amper afbreekbare groep chemicaliën zorgt voor grote problemen nu bedrijven en overheden strenger zijn gaan letten op de mogelijke gevolgen van de PFAS-vervuiling. Die extra aandacht vertaalt zich in meer vraag naar oplossingen voor PFAS-problemen, schrijft Arcadis bij zijn kwartaalcijfers.

De netto-omzet in juli, augustus en september kwam uit op 932 miljoen euro. Dat komt neer op 9 procent groei na een correctie voor overnames van andere bedrijven. Aan al dat werk houdt Arcadis ook meer over, want de operationele winstmarge is ruim verdubbeld tot 9,8 procent. De aangepaste winst voor rentebetalingen, belastingen en afschrijvingen steeg met 30 procent tot 99 miljoen euro.

Naast advies over bodem- en watersanering groeide Arcadis ook dankzij klussen op het vlak van klimaatadaptatie, zei Brookes. Daarnaast is er volgens de topbestuurder veel vraag naar advies over de energietransitie en innovatie in het vervoer.

LEES OOK: 'Ex-medewerker ASML met gestolen informatie naar Huawei'